×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Inauguracija Predsjedničke biblioteke u Ankari

28 Februar 2020 Novosti 872 Views

20. februara 2020. godine Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, uz prisustvo brojnih zvanica, svečano je otvorio Predsjedničku biblioteku u Ankari.

Ovom prilikom Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao „Naša biblioteka cvjeta knjigama na 134 različita jezika koje su prikupljene iz Turske i inostranstva, i ima četiri miliona štampanih knjiga različitih disciplina“. Sam Predsjednik je vodio projekt Turske predsjedničke biblioteke, a realiziran je intenzivnim naporima vodećih turskih intelektualaca, bibliotekara i nevladinih organizacija.

Ukrašena tradicionalnim i modernim motivima, Biblioteka se prostire na 125. 000 kvadratnih metara, a može odjednom primiti i do 5000 korisnika. Pored tradicionalnih bibliotečkih sektora, Biblioteka posjeduje i Dječiju biblioteku Nasredin Hodja, dvoranu Cihannuma (svjetski atlas), biblioteku rijetke knjige, istraživačku biblioteku i biblioteku za mlade.

Dvorana Cihannuma (svjetski atlas),  osmišljena je u 16 kolona koje predstavljaju turske države iz historije, i sadrži zbirku od 200. 000 knjiga. Osim toga, na kupoli dvorane utisnuti su citati muslimanske svete knjige Kur'an o značaju čitanja i pisanja.

Projektirana  da bude program cjeloživotnog obrazovanja, biblioteka posjetiteljima - bilo djeci ili odraslima - nudi kurseve umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, proširene stvarnosti i kodiranja.

Ceremonija otvorenja okupila je brojne ambasadore, političke zvanice i druge predstavnike država Evrope i svijeta, kao i direktore  Nacionalnih biblioteka.

Na poziv Predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dr Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prisustvovao je ovoj svečanoj inauguraciji Predsjedničke biblioteke u Ankari. Ovom prigodom, dr Ovčina, Predsjedničkoj biblioteci poklonio je jedan broj izdanja NUBBiH, uključujući Pisanu riječ kroz fondove Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH: katalog Stare periodike i Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.