×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Posjete bibliotekama u Tešnju i Zavidovićima

27 Februar 2020 Novosti 930 Views

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Dr. Ismet Ovčina, posjetio je Opću biblioteku Tešanj i Javnu biblioteku Zavidovići

 

POSJETA OPĆOJ BIBLIOTECI TEŠANJ

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Dr. Ismet Ovčina, posjetio je Opću biblioteku Tešanj i susreo se sa Dr. sci. Alminom Brkić-Alagić, direktoricom Biblioteke.

U vrlo srdačnom razgovoru, direktorica Brkić-Alagić je istakla neke od značajnijih uspješno realiziranih projekata, kojima ova Biblioteka popularizira i reafirmira kulturno-historijsko naslijeđe, ponajprije ono koje se odnosi na Tešanj, ali i ukupnu bh. baštinu.

Pored poznatog, vrlo bogatog Fonda knjiga Hamida Dizdara, u Biblioteci se čuvaju i dragocjeni rukopisi koji datiraju iz 15. vijeka, kao i štampane knjige s početka 17. stoljeća.

Opća biblioteka Tešanj, pored redovnih poslova, ostvaruje i niz različitih aktivnosti, poput organiziranja skupova, promocija, okruglih stolova, književnih večeri, radionica, izdavačkih projekata, izložbi itd.

Za svaku pohvalu je odluka Općinskog vijeća i Načelnika Općine Tešanj, da od 1.januara ove godine, za sve građane Tešnja upisnina u Biblioteku bude besplatna, što značajno doprinosi animiranju čitateljske publike, naročito djece školskog uzrasta.

Dr. Ovčina je, u ime NUBBiH, uručio na dar knjige za Opću biblioteku Tešanj Dr. Brkić-Alagić.

viber image 2020 02 27 09 27 47   viber image 2020 02 27 09 29 27  viber image 2020 02 27 10 00 19


POSJETA JAVNOJ BIBLIOTECI ZAVIDOVIĆI

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Dr. Ismet Ovčina, posjetio je Javnu biblioteku Zavidovići i sastao se sa direktoricom biblioteke, gosp. Melisom Mujanović i njenim saradnicama i saradnicima.

Gosp. Mujanović i Dr. Ovčina su razgovarali o uobičajenim temama koje se tiču redovnog funkcioniranja Biblioteke, ali i o modelima i metodama prevazilaženja prepreka u radu, te generalno, o poboljšanju kvaliteta rada i unapređenju ove profesije u lokalnoj zajednici u kojoj Biblioteka djeluje.

Javna biblioteka Zavidovići nastoji svoj bibliotečki fond prilagoditi profilu članstva i u značajnoj mjeri zadovoljava potrebe svojih korisnika, a jednako tako, učestvuje u realizaciji drugih aktivnosti u oblasti kulture i obrazovanja.

U Strategiji Općine Zvidovići, planirana je izgradnja namjenske zgrade za Biblioteku, čime bi dugoročno bio riješen problem oskudnog smještajnog kapaciteta za narastajući knjižni fond.

U ime NUBBiH, Dr. Ovčina je gosp. Mujanović uručio na dar knjige za Javnu biblioteku Zavidovići.

viber image 2020 02 27 09 30 49  viber image 2020 02 27 09 59 07