×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Direktor IZUM-a posjetio NUBBiH

27 Mart 2019 Novosti 1229 Views

Dana 15. marta 2019. godine direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM), dr. sc. Aleš Bošnjak, posjetio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH). Dr. Bošnjak je sudjelovao na naučnom savjetovanju u organizaciji NUBBiH - „Naučno izdavaštvo u BiH i regiji“ - sa veoma zapaženim izlaganjem „Otvoreni pristup naučnim informacijama u Sloveniji i Evropi“.

Tokom posjete dr. Bošnjak se, u razgovoru sa direktorom NUBBiH, dr. Ismetom Ovčinom, i rukovodiocem Virtualne biblioteke BiH, Nevenkom Hajdarović, dotakao raznih segmenata vezanih za implementaciju sistema COBISS.BH. Posebna pažnja bila je posvećena pogodnostima koje će i ove godine IZUM ponuditi novim članicama sistema COBISS.BH - besplatno učlanjenje i prepolovljeni troškovi za licencu u tekućoj godini. Bit će to prilika da sve biblioteke koje su stekle uslove za učlanjenje u sistem COBISS krenu u aktivnosti vezane za punopravno članstvo. Dr. Bošnjak je istakao i posebne pogodnosti za uključenje školskih biblioteka u sistem COBISS.BH, a poznato je da je njihov broj najveći.

Razgovaralo se i o planiranim kursevima, novim segmentima koje sistem nudi i instalaciji nove verzije COBISS/OPAC-a – COBISS+.

Institut informacijskih znanosti iz Maribora prati sve novine iz oblasti bibliotečko-informacionih sistema i primjenjuje ih u sistemu COBISS, tako da se veoma često susrećemo sa promjenama, koje rezultiraju razvojem i unapređenjem sistema.

Istaknuto je obostrano zadovoljstvo zbog uspješne suradnje i nivoa implementacije sistema COBISS u Bosni i Hercegovini, a posebno zbog postignutih rezultata koji su danas veoma vidljivi širokom krugu korisnika.