×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Kulturna baština na internetu: Svjetska digitalna biblioteka u globalnom kontekstu

25 Mart 2019 Novosti 1362 Views

00 WDL Title Slide

U periodu od 21. do 22. marta 2019. godine u Nacionalnoj biblioteci Holandije (Koninklijke Bibliotheek) u Hagu, održana je konferencija Kulturna baština na internetu: Svjetska digitalna biblioteka u globalnom kontekstu (Cultural Heritage Online: The World Digital Library in a Global Context).

Ova dvodnevna konferencija okupila je predstavnike biblioteka koje učestvuju u Svjetskoj digitalnoj biblioteci (WDL - World Digital Library) i vodeće digitalne inicijative za razmjenu perspektiva i ideja o tome kako postići snažniji svjetski ekosistem za istraživanje, podučavanje, nova otkrića i obogaćivanje ljudskih kapaciteta.

Na konferenciji se razgovaralo o obimu i aktivnostima Svjetske digitalne biblioteke tokom naredne decenije. Raspravljalo se o strategijama za povezivanje Svjetske digitalne biblioteke, Europeane i drugih nacionalnih i međunarodnih digitalnih biblioteka, kako bi se  olakšao pristup globalnoj kulturnoj baštini pod novim imenom Pangia. Diskutovalo se i kako je moguće povezati međunarodne inicijative i promovisati strukturiranu razmjenu informacija, te kako je moguća održivost projekata digitalnih biblioteka na globalnoj razini.

Ovom prilikom predstavljene su i nacionalne inicijative, perspektive onih koji promovišu otvoreni pristup kulturnoj baštini na nacionalnom nivou. Predstavnici nacionalnih biblioteka Indije, Izraela, Katara i Ugande, govorili su o svom pristupu i prednostima digitalnog naslijeđa putem interneta, te su predlažili načine na koje bi strukturirana saradnja i usklađivanje s drugima mogli povećati koristi.

Drugog dana nastavljena je rasprava o iznalaženju narednih koraka Svjetske digitalne biblioteke o razvoju iz kojih će proisteći naknadne diskusije o Pangiji, koristeći vrijedne naučene lekcije i stečeno iskustvo za sljedeću generaciju globalne digitalne biblioteke. Ključna pitanja Svjetske digitalne biblioteke, tehnologija, upravljanje i održivost, moraju se rješavati na nove načine. Dvodnevna konferencija je imala za cilj osmisliti i istražiti moguće rješenja.

Na konferenciji je, uz finansijsku podršku Centra za istraživačke biblioteke (CRL - Center for Research Libraries), učestvovao i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH. NUBBiH je u Svjetskoj digitalnoj biblioteci predstavila Odjeljenje Specijalnih zbirki sa po jednim primjerkom iz svake zbirke. Direktor Ovčina je ovu konferenciju iskoristio za individualne razgovore sa Bernard F. Reillyijem, predsjednikom Centra za istraživačke biblioteke, direktorom Centra za knjigu, Kongresne biblioteke John Van Oudenarenom, predstavnikom UNESCO-a, Fackson Bandom, jednom od bivših predsjednica IFLA Ingrid Parent, te direktoricom Nacionalne biblioteke Holandije, domaćinom ove konferencije, Lily Knibbeler, inače predsjednicom CDNL-a. Na konferenciji je dr. Ovčina razgovarao i sa zamjenicom direktora Aleksandrijske biblioteke, Hoda El Mikaty o oživljavanju Sporazuma o saradnji sa NUBBiH.

Svjetska digitalna biblioteka (WDL) je projekat Kongresne biblioteke, osnovan u saradnji sa UNESCO-m 2007. godine. Projekat je angažovao nacionalne biblioteke, arhive, muzeje, univerzitete, istraživačke institute i druge organizacije iz preko 100 zemalja.

Svrha projekta WDL je učiniti dostupnim na internetu, besplatno i u višejezičnom formatu, značajne primarne materijale iz svih zemalja i kultura. Glavni ciljevi WDL-a bili su: promovirati međunarodno i interkulturalno razumijevanje, proširiti obim i raznolikost kulturnih sadržaja na Internetu, obezbjediti izvore za nastavnike, naučnike i opštu publiku i izgraditi kapacitete u partnerskim institucijama kako bi se suzio digitalni jaz unutar i između zemalja.

U prvih dvanaest godina postojanja WDL je ostvarila svoj početni cilj svjetske saradnje na promoviranju otvorenog pristupa internetu materijalima kulturne baštine. Nastavlja da teži sužavanju digitalnog jaza, posebno u zemljama u kojima je digitalna infrastruktura više osnovna. Kao projekat uokviren UNESCO-om, pristupačnost kulturnoj baštini koju promoviše WDL smatra se javnim dobrom. Termin Pangia, predstavlja geološki pojam Pangea, drevni superkontinent, što označava želju i izvodljivost povezivanja sadašnjih i budućih projekata digitalnih biblioteka kako bi se ubrzale funkcije mašinskog učenja i interoperabilnosti na planetarnom osnovu.

Skoro 200 zemalja je dalo svoj doprinos WDL-u. Metapodaci i opisi objekata su višejezični, a sadržaji predstavljaju širok spektar ljudskih izraza, uključujući film, rukopise, crteže, mape, audio snimke, fotografije, itd.. WDL je do sada bio centralizovani projekat. Nova zamisao, Pangia, bi formirala „kišobran“ pod kojim bi arhitektura, sadržaj i karakteri autonomne digitalne biblioteke, postali odgovornost zemlje, regije ili organizacije vlasnika sadržaja. Postojeća tehnička arhitektura WDL-a je veoma skupa i teško je dovesti na istinski globalni nivo, dok je otvorena platforma Pangia zamišljena da se bezgranično širi. Spajanje koncepta WDL i Pangia moglo bi sačuvati temelje WDL imovine, i iskoristiti ulaganja i znanje stečeno u posljednjoj deceniji rada, pomažući formiranju novog digitalnog ekosistema.

Centar za istraživačke biblioteke (CRL) uz podršku korporacije Carnegie iz New Yorka, Nacionalne biblioteke Katara i Fondacija Whiting, sada istražuje kako pozicionirati WDL u ovom novom krajoliku na način koji promovira održivost, globalnu koordinaciju i inkluzivnost.