×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Posjeta predstavnika NUBBiH Narodnoj i Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik

08 Mart 2019 Novosti 1340 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH sa saradnicima, 6. marta 2019. godine, posjetio je Narodnu i Znanstvenu knjižnicu Dubrovnik, gdje se susreo sa novoimenovanom ravnateljicom Knjižnice, Prof. Jelenom Bogdanović.

Znanstvena knjižnica čuva Zbirku rijetkih knjiga, inkunabula, rukopisa, korespondencije, kao i Zavičajnu zbirku Ragusina. One su pohranjene u baroknoj palači koja je svojevremeno pripadala dubrovačkoj plemićkoj porodici Caboga.

Porodica Caboga je dala nekoliko značajnih osoba u historiji Dubrovnika. Kao pripadnici plemstva, članovi porodice Caboga sudjelovali su u vladajućem sloju Dubrovačke Republike.

Druge zbirke (skoro 400.000 štampanih knjiga, časopisa, audio-vizualne građe, sitne štampe, geografskih karata) čuvaju se u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu, izvan gradskih zidina. Ljetnikovac Skočibuha, koji se sastoji od palače, kapele, gospodarske zgrade i vrta, sagrađen je na početku 16. stoljeća u renesansnom stilu.

Znanstvena knjižnica je službeno utemeljena i otvorena uoči Drugog svjetskog rata, 1941. godine, iako su zbirke sakupljene ranije. Temelj knjižnice su darovi učenih građana Dubrovnika i starih porodica, i zbirke koje su pripadale bivšoj knjižnici isusovačkog Collegiuma Rhagusinum (rukopisi, korespondencija, libreta, knjige, inkunabule).

Ova knjižnica sa ograničenim sredstvima nabavlja građu među kojima su stare i vrijedne knjige, rukopisi, kao i građa od velike kulturne i baštinske vrijednosti za Dubrovnik, koje se čuvaju u Zavičajnoj zbirci Ragusina. Najveći dio fonda popunjava se Obveznim primjerkom, a rjeđe otkupom Ministarstva znanosti i obrazovanja, te poklonima.

Prilikom posjete, dr. Ovčina i ravnateljica Bogdanović su razgovarali i o mogućnosti saradnje na realizaciji projekata, a posebno onih koji se odnose na rekonstrukciju i zaštitu pisanog kulturnog naslijeđa obje države s obzirom na zajedničke interese i potrebu za profesionalnom kooperacijom, putem saradnje i partnerstva institucija koje dijele istu viziju i svrhu.

Na poziv dr. Ovčina da prisustvuje Naučnom savjetovanju sa međunarodnim učešćem, pod nazivom „Naučno izdavaštvo u BiH i regionu“, koje će, u organizaciji NUBBiH, biti održano 14. marta 2019. god., ravnateljica Bogdanović je u načelu potvrdila svoj dolazak.