×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Posjeta direktorice Opće biblioteke Maglaj NUBBiH

28 Februar 2019 Novosti 1247 Views

Dana 26. februara 2019. godine direktorica Opće biblioteke Maglaj (OBMAG) mr. Nina Bunjevac Salkić posjetila je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH) i susrela se sa direktorom, dr. Ismetom Ovčinom i rukovodiocem Virtualne biblioteke BiH Nevenkom Hajdarović.

maglaj 1

Opća biblioteka Maglaj je 2018. godine obilježila značajan jubilej - šezdeset godina od ustanovljenja. Od 2002. godine Biblioteka je smještena u posebnoj zgradi i po broju jedinica i uslugama koje je pružala spadala je u najznačajnije i najljepše biblioteke u Bosni i Hercegovini. Godine 2014. Biblioteka je u poplavama izgubila veliki dio fonda, oko 28.000 jedinica. Velikim naporom uposlenih i šire društvene zajednice zgrada Biblioteke je obnovljena, a njezin fond danas broji oko 50.000 jedinica razne vrste građe.

Od 18. 11. 2008. godine Opća biblioteka Maglaj je članica COBISS.BH i do stradanja 2014. godine imala je obrađenih oko 3.000 jedinica u sistemu. Nažalost, te godine je prestao i njezin rad u sistemu. Poslije više od četiri godine od stradanja stekli su se uslovi da se građa koja se sada nalazi u Biblioteci obradi i učini dostupnom širokom krugu korisnika. To je bio i jedan od povoda za posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u kojoj djeluje Virtualna biblioteka BiH (VIBBiH).

Dr. Ovčina je istakao spremnost NUBBiH da pomogne aktiviranju Opće biblioteke Maglaj u Kooperativnom bibliografskom sistemu i servisima BiH – COBISS.BH. Razgovaralo se i o drugim zajedničkim aktivnostima, proširenju suradnje i organiziranju stručnih skupova koji bi doprinijeli razvoju i unapređenju bibliotekarstva BiH.

Prilikom posjete, direktorica Bunjevac Salkić poklonila je dr. Ovčini reprint izdanja Opće biblioteke Maglaj –  dvije knjigu Edhema Mulabdića Zeleno busenje, iz 1898, i Nova vremena, iz 1914. godine. Dr. Ovčina je direktorici Bunjevac Salkić poklonio najnovija izdanja NUBBiH-a.