×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Promocija knjige „Hugo Freiherr von Kutschera“

19 Decembar 2018 Novosti 1497 Views

Nakon što je 4.12.2018. javnosti predstavljena u rezidenciji ambasadora Republike Austrije, knjiga „Hugo Freiherr von Kutschera“, autora Valerijana Žuje, jučer je promovirana u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, koja je izdavač ove vrijedne publikacije.

Riječ je o prvoj knjizi o Hugi Kutscheri, civilnom adlatusu (građanskom doglavniku) poglavara Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu za vrijeme austrougarske uprave, koji je duže od četvrt stoljeća faktički upravljao Bosnom i Hercegovinom, ostvarujući koncept Benjamina Kallaya. Rođen je u Beču 1847. g. Završio je bečku Orijentalnu akademiju i stekao izuzetno obrazovanje. Posebno se isticao u poznavanju orijentalnih jezika, te povijesti i kulture istočnih naroda. Hugo Kutschera je autor jedne između najboljih studija o narodu Hazara.

U svome obraćanju, dr Ismet Ovčina, direktor NUBBiH je izrazio dobrodošlicu prisutnima i između ostaloga kazao: „Danas prezentiramo knjigu "Hugo von Kutschera", autora Valerijana Žuje.  Knjiga je objavljena u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Ediciji Memoria Bosniaca, uz podršku Austrijske ambasade Republike Austrije, odnosno Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i uz sponzorsku podršku Austrotherm-a iz Bihaća i Austronet-a.“ 

Autor knjige, Valerijan Žujo, bosansko-hercegovački književnik i historičar nam je i ovaj put svojim djelom približio sliku Sarajeva u vrijeme Austrougarske monarhije.

Recenzenti knjige i promotori su prof. dr Mile Babić i prof. dr Šaćir Filandra, a pojedine tekstove su preveli prof. dr Sulejman Bosto, prof. dr Srebren Dizdar i doc. dr Naser Šečerović.

Ovom kulturnom događaju su, među ostalim zvanicama, prisustvovali član Predsjedništva BiH, gospodin Željko Komšić i nekadašnji Predsjednik Predsjedništva SFRJ, gospodin Raif Dizdarević.