×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 443
Printaj ovu stranu

IFLA’s World Library and Information Congress 2018

11 Septembar 2018 Događaji 1214 Views
  • Kongres IFLA WLIC 2018 (IFLA’s World Library and Information Congress) se održao u Kuala Lumpuru, Malezija od 24. do 30. augusta 2018. godine.

Na kongresu i skupštini je prisustvovalo oko 3500 delegata iz 110 zemalja čitavog svijeta, bilo je moguće učestvovati u 250 otvorenih sesija, 120 poster sesija, te slušati 600 govornika, među kojima je bila predsjednica IFLA-e Glòria Pérez-Salmerón i generalni sekretar Gerald Leitner. Predsjednica se na samom početku zahvalila Nacionalnom komitetu Malezije na izuzetnoj organizaciji ovog IFLA-inog velikog događaja.

Na kongresu se održala i diskusija o IFLA-inoj globalnoj viziji (FLA Global Vision Ideas Store), na kojoj se pružila prilika za nevjerovatan, inkluzivni globalni razgovor sa bibliotekarima i prijateljima biblioteka širom svijeta. Na WLIC 2018, IFLA je predstavila potpuni izvještaj o prvoj fazi vizije, a rad na viziji je prešao na sljedeću razinu pokretanjem „trgovine ideja“. Website „trgovine ideja“ je dostupan na sedam jezika i otvoren svima da dijele svoje ideje i sudjelulu u konverzaciji o budućnosti biblioteka. Diskusija je otvorena do 30. 09. 2018. godine.

Ovom kongresu IFLA WILIC 2018 prisustvovao je i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH. Pored sjednice Generalne skupštine IFLA-e, jednog broja sesija, dr. Ismet Ovčina  prisustvovao je i aktivno učestvovao na sjednici Komiteta za nacionalne biblioteke IFLA-e, čiji je član bio u mandatu 2011.-2015. i novom, 2015.-2019. godine.

Na sastanku Generalne skupštine pored svih diskusija koje su se vodile, posebno je važna odluka koja je usvojena nakon rasprave, a odnosi se na smanjenje naknade za individualna članstva u IFLA-i. Od 2019. nadalje, sve kategorije individualnih članstva će imati koristi od smanjenja, što će olakšati svim bibliotečkim djelatnicima u  svijetu da ojačaju IFLA-u i njene ciljeve.

Direktor Ismet Ovčina je aktivno učestvovao i u radu godišnje konferencije CDNL (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora Nacionalnih biblioteka svijeta), te zajedno sa ostalim direktorima, posjetio Kraljevski muzej Malezije.

Na kraju, dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH posjetio je i Nacionalnu biblioteku Malezije, gdje je razgovarao sa direktoricom Nacionalne biblioteke, gospođom Nafisah Ahmad o mogućoj zajedničkoj saradnji.

Sljedeći kongres IFLA-e će biti održan 2019. godine u Atini, Grčka, sa temom „Biblioteke: dijalog za promjenu“, a  2020. godine na Novom Zelandu.