×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/kdnb
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/kdnb
Printaj ovu stranu

II konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope

05 Novembar 2013 Novosti 1016 Views

Druga konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope održana je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“, na Cetinju 12. i 13. oktobra 2013. godine. Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ organizovala je Konferenciju direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Na konferenciji su učestvovali: direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Dr Ismet Ovčina; direktorka Nacionalne i sveučilišne knjižnice Hrvatske (NSKH), Dunja Seiter- Šverko i savjetnica za međunarodnu saradnju NSKH, Jasenka Zajec; rukovodilac knjižnog fonda i usluga i zaštite bibliotečkog materijala Nacionalne i univerzitetske biblioteke Makedonije „Sveti Kliment Ohridski“ (NUBM), Zorica Jakovleska Spirovska i sistem inženjer NUBM Ljupčo Jovanov; direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Slovenije, Mateja Komel Snoj, kao i vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije (NBS), Svetlana Jančić i načelnica Odjeljenja posebnih fondova NBS Olivera Stefanović; kao i direktorka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Jelena Đurović, sa saradnicima.

Centralna tema prvog dana Konferencije bila je „Saradnja nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope na zaštiti i prezentaciji kulturne baštine“. Učesnici Konferencije saglasili su se da je zaštita, očuvanje i prezentacija kulturne baštine, kao dobra od opšteg interesa, danas u svijetu prepoznata kao prioritet. Činjenica je da je veliki dio kulturnih dobara u svijetu danas značajno devastiran, uticajem subjektivnih i objektivnih faktora, ali i neefikasnim mehanizmima zaštite.

Drugi dan Konferencije bio je posvećen pismenoj zaostavštini i književnom djelu Petra II Petrovića Njegoša u svijetlu obilježavanja jubileja 200 godišnjice njegovog rođenja.  

Nakon izlaganja, diskusija i prezentacija u kojima su svi učesnici dali svoj doprinos,  doneseni su sljedeći zaključci:

  1. U cilju zaštite, očuvanja i prezentacije kulturne baštine zemalja Jugoistočne Evrope, kao i nastavka bliske međunarodne saradnje, učesnici Konferencije saglasili su se da se upravljanje zbirkama starih i rijetkih knjiga, u cilju omogućavanja pristupa njihovom sadržaju, odvija kroz složeni proces identifikacije, izrade registara, inventara i kataloga, kako u štampanom tako i u  elektronskom obliku, njihove pravne i fizičke zaštite. Da bi se znalo koja prva izdanja starih i rijetkih knjiga imamo na prostoru Jugoistočne Evrope i da bi se pomenuto kulturno nasljeđe zaštitilo, potrebno je, prije svega, da sve nacionalne biblioteke regiona urade zajednički centralni registar kulturnih dobara.
  2. U cilju prezentacije kulturnih dobara  zajednička inicijativa je da se digitalne kolekcije integrišu i da se izradi jedinstveni web portal pisane kulturne baštine sa prostora Jugoistočne Evrope, kao i web portal na kojem bi se našli sadržaji najznačajnijih djela velikana nacionalnih književnosti zemalja regiona, velikana umjetnosti i nauke.
  3. Cilj zajedničkog projekta je  definisanje trenutnog stanja u primjeni tehnika restauracije kulturnih dobara u regionu, kako bi se dobila jasna slika najperspektivnijih iskustava koja su se do sada sprovodila, kao i definisanju zajedničkih metodologija za upravljanje procesom restauracije i prezentacije dragocjenih istorijsko-umjetničkih dobara.
  4. Zajednički projekat za cilj ima i uspostavljanje regionalne mreže za podršku aktivnosti nacionalnih biblioteka namijenjenih zaštiti, konzervaciji, restauraciji i valorizaciji knjižnog i dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine, kao i njenoj prezentaciji. U tom smislu, neophodna je saradnja između nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope i na razmjeni digitalnig sadržaja, “putujućih” izložbi starih i rijetkih knjiga, kao i virtuelnih izložbi. Ovakav vid razmjene omogućilo bi da se različitim kategorijama korisnika obezbijedi bolji pristup zbirkama koje se čuvaju u pojedinim nacionalnim bibliotekama.
  5. Projektno partnerstvo bi za nacionalne biblioteke Jugoistočne Evrope imalo pozitivne efekte, kako ekonomsko-finansijske, tako i one koji se odnose na profesionalno usavršavanje. Mladi kadrovi iz država Jugoistočne Evrope bi se na različite načine uključili u projektnu djelatnost: od međunarodne koordinacije do finansijskog upravljanja, od aktivnosti na polju kulture i nauke, do mogućnosti kreiranja novih djelatnosti u kulturnom sektoru. Takođe, potrebno je formirati centre kompetitivnosti.

Domaćin sljedeće Konferencije, koja će se održati 2014. godine, biće Nacionalna i sveučilišna knjižnica Hrvatske

{gallery}kdnb{/gallery}