×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/tmine_1
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/tmine_1
Printaj ovu stranu

Izložba crteža i slika „Tmine i Svjetline“

07 Oktobar 2013 Novosti 1069 Views

Izložba crteža i slika „Tmine i Svjetline“ autorice Jasmine Kulenović-Roganović u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u organizaciji ove Biblioteke danas je otvorena izložba crteža i slika „Tmine i Svjetline“ autorice Jasmine Kulenović-Roganović iz Beograda, koja će biti otvorena do 13. oktobra 2013. godine.

Nakon Sarajeva postavka slika autorice Jasmine Kulenović-Roganović bit će preseljena i predstavljena publici u rodnom gradu autorice Travniku, u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik od 23. do 31. oktobra 2013. godine.

Jasmina Kulenović-Roganović rođena je u Travniku 1939. godine. Po obrazovanju je diplomirani istoričar umjetnosti, a po vokaciji likovni umjetnik.

U svojstvu istoričara umjetnosti više godina je radila u muzejskoj struci, zatim u ustanovama međunarodno prosvjetno-kulturne saradnje i zaštitu kulturnog naslijeđa. Svoj prioritetni interes i potrebu za umjetničkim stvaralaštvom razvijala je individualno, kao i putem pohađanja likovne nastave u odgovarajućim obrazovnim ustanovama.

Osim jednog broja samostalnih izložbi ostvarila je učešće u 50 grupnih izložbi i u radu više likovnih kolonija. Živi i stvara u Srbiji od 1958. godine, a stanuje u Beogradu.

Prilikom otvorenja izložbe prisutnima su se obratili dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Ibrahim Spahić, predsjednik Kulturnog foruma BiH, Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH i na kraju sama autorica.

U svojim obraćanjima govorili su o vlastitim dojmovima, te između ostalog najviše citirali riječi Koste Bogdanovića, vajara i profesora istorije umjetnosti:

„...Po struci istoričarka umjetnosti i po vokaciji slikarka, ona je svojim slikarskim radom spojila veliki krug od Delhija preko New Yorka, do Beograda, unoseći u skoro svaki dio tog prostora i dio nezaboravljenog rodnog Travnika i Bosne. Njeno slikarstvo u tom sjećanju prostora, objekata i ljudi, sadrži opštu konstantu nostalgije prema svemu preživljenom i doživljenom, u delikatnom koloritu svjetline koja je propuštena u vidno polje kao kroz najfiniju svilu, ujednačenim tonovima motivski smirenih

prizora...“

{gallery}tmine_1{/gallery}