×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20171113_diwiak
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20171113_diwiak
Printaj ovu stranu

Književno veče sa Irene Diwiak

14 Novembar 2017 Novosti 1070 Views

Nova akademska godina - i nova lica u Austrijskoj biblioteci Sarajevo!

13. novembra 2017. godine u Austrijskoj čitaonici, u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Irene Diwiak je predstavila i čitala iz romana "Liebwies", sa kojim je nominirana za debitantsku nagradu za Austrijsku nagradu za knjigu 2017.

Irene Diwiak je rođena u Grazu 1991. godine i odrasla je u Deutschlandsbergu / Štajerskoj. Trenutno studira komparativnu književnost u Beču. Do sada su se njeni tekstovi pojavljivali  u časopisima i antologijama i dobili su brojne nagrade. Liebwies predstavlja njen prvi roman.

U romanu Irene piše o netalentiranoj  pjevačici koja se proslavlja, talentovanoj kompozitorici koja prolazi nezapaženo i sve to čini  čudesnu priču o lažnom glamuru, pohlepom za slavom i istinitom ljepotom koja nema nikakve veze sa svime ovim. Radnja romana smještena je u 1920- tu godinu i isprepletena je sudbinama brojnih likova.

"Umjetnički roman koji stvara panoptikum međuratnog perioda i početka nacionalsocijalizma". (Werner Krause, Kleine Zeitung)

Večeri je prisustvovao veliki broj gostiju, a među njima već ustaljeno i ambasador Republike Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer.

Veče je moderirala OeAD lektorica Rebekke Zeinzinger, a prisutne je pozdravio prof. Dr. Vahidin Preljević i zahvalio ambasadi Republike Austrije u BiH i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH na podršci.

{gallery}20171113_diwiak{/gallery}