×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/savjetovanje_fmon
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/savjetovanje_fmon
Printaj ovu stranu

Ministar Damir Mašić dodijelio knjige univerzitetskim bibliotekama

10 Decembar 2013 Novosti 1099 Views

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH svim univerzitetskim/sveučilišnim bibliotekama/knjižnicama na području Federacije BiH uručio komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature. 

Riječ je o 840 aktualnih naučnih i referentnih izdanja.

- Ovim činom pokazujemo da u kontinuitetu nastavljamo pružati podršku bibliotekama javnih visokoškolskih ustanova na području Federacije BiH. Uvjeren sam da će ovih 840 dodijeljenih primjeraka, odnosno ukupno 2.350 knjiga dodijeljnih u 2013. godini, koji čine recentna univerzitetska i naučna djela obogatiti bibliotečki fond visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH- kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Naglasio je da su biblioteke baze obrazovnog istraživačkog naučnog, ali i duhovnog stvaralaštva to jest "riznice informacija univerziteta i instituta, jer posebno doprinose izvođenju nastavnog procesa".

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina istakao je da su „obrazovanje i nauka najjača snaga koja može mijenjati svijet“, te je zahvalio ministru Mašiću što je i ove godine prepoznao ovaj projekt.

Ovim povodom u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u NUBBIH je realizirano i naučno-stručno savjetovanje: "Biblioteke visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH - stanje i perspektive".

Uvodničari su bili:

Ismet Ovčina, Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Zdravka Karaica, Profesor engleskog jezika i viši bibliotekar - NUBBiH

Biserka Sabljaković, Profesor, bibliotečki savjetnik - Rukovodilac biblioteke Ekonomskog fakultete UNSA

Admir Salihagić, Generalni sekretar, Internacionalni Burch univerzitet

Amina Džuvić - Rizvanbegović, Direktorica Bošnjačkog instituta u Sarajevu

Aras Borić, Rukovodilac Univerzitetske biblioteke u Zenici.

Savjetovanje je ispunilo svoju svrhu, jer su konkretizovane generalne slabosti, ali i konkretni uslovi ili neuslovi za rad u bibliotekama/knjižnicama.

Na kraju savjetovanja usvojeni su i zaključci koji će biti upućeni svim nadležnim institucijama, a izvodi savjetovanja biće objavljeni u Bosniaci (indeksiranom časopisu EBSCOhost i CEEOL), kao i glasniku NUBBiH.

{gallery}savjetovanje_fmon{/gallery}