×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/EIFL_2013
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/EIFL_2013
Printaj ovu stranu

Generalna skupština EIFL 2013

19 Novembar 2013 Novosti 1159 Views

Ove godine u Istanbulu održana je 2013 EIFL Generalna skupština pod nazivom „Trends to Watch“. Na Generalnoj skupštini koja je trajala od 11.-13. novembra okupilo se 82 učesnika iz 47 zemalja. Raspravljali su o najnovijim događanjima u pristupu elektronskim sadržajima, otkrivanju bitnih tema značajnih za biblioteke, i razmijenili nova dostignuća u proteklih godinu dana iz biblioteka članica konzorcija.

Ovom skupu pridružili su se i predstavnici Bibliotečkog konzorcija Univerziteta Anadolija (ANKOS - Anatolian University Libraries Consortium) koji je održao prezentaciju o bibliotekarstvu u Turskoj i aktivnostima ANKOS-a.

Četiri ključne teme su predstavljene od strane gostujućih stručnjaka u uvedenim interaktivnim izlaganjima u sesije "Trends to Watch" a to su: redefiniranje procjena istraživanja, masovni online tečajevi otvorenog pristupa (MOOCs - Massive Open Online Courses), istraživanja podataka, i otkrivanje modela teksta i podataka. Ove sesije izazvale su veliki interes i diskusije.

Novina na skupštini bila su posterska izlaganja gdje je prikazano 20 projekata koje je podržao EIFL programa o otvorenom pristupu (EIFL-OA) i autorskim pravim i bibliotekama (EIFL-IP). Ostale sesije sadržavale su izlaganja o nedavnim događanjima oko licenciranja e-knjige i e-monografije, pregled izvora novih tehnologija, kao i novine u programskim područjima EIFL-a.

Pored starih članova EIFL porodice pridružila se i nova zemlja partner, Fiji (Fidži).

Ispred EICBiH (Electronic Informatium Consortium of Bosnia and Herzegovina) ove godine na Godišnjoj skupštini prisustvovao je direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina, koji je u svom izlaganju predstavio rad i aktivnosti Konzorcija BiH.

Detaljnije o programu 2013 EIFL Godišnjoj skupštini možete pogledati na linku:

http://www.eifl.net/ga-2013-programme

{gallery}EIFL_2013{/gallery}