×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Konferencija Europskih nacionalnih bibliotekara – CENL 2018 u Reykjaviku

04 Juli 2018 Novosti 1170 Views

Konferencija europskih nacionalnih bibliotekara (The Conference of European National Librarians - CENL) temelji se na zakonu Holandije na čijem području je CENL registrovan i koji ima za cilj povećati i ojačati ulogu nacionalnih biblioteka u Europi, posebice u pogledu njihovih odgovornosti u održavanju nacionalne kulturne baštine i osiguravanja pristupačnosti znanja u tom području. CENL se sastoji od nacionalnih biblioteka Europe, čiju zajednicu trenutno obuhvata 49 članova iz 46 europskih zemalja.

Ove godine, u mjesecu junu, Konferencija europskih nacionalnih bibliotekara održana je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Islanda u Reykjaviku. 

Konferenciji je prisustvovao i direktor NUBBiH, dr Ismet Ovčina. Učesnici konferencije su razgovarali o programskim i izvještajnim dokumentima, sa posebnim akcentom na prioritetne stavke strateškog plana za period od 2015. do 2018. godine.

Želja svih članica zajednice CENL je poboljšati upravljanje zbirkama koje biblioteke posjeduju, dijeliti informacije međusobno, te prepoznavati najbolje prakse za biblioteke uz pomoć podrške svih svojih članica. Uz takvu pomoć, biti će moguće ojačati partnerstvo između članica CENL zajednice kao i surađivati i sa drugim organizacijama.

Sljedeća Konferencija CENL-a održaće se 2019. u Norveškoj, a u 2020. godini u Briselu, Belgija.

U okviru kulturnog programa učesnici Konferencije su pored ostalog posjetili Thingvellir (Þingvellir) i rodnu kuću Guðjónsson, islandskog književnika i nobelovca Halldór Laxnessa.