×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20141027
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20141027
Printaj ovu stranu

Književno veče u NUBBiH sa Ulrihom Ladurnerom

27 Oktobar 2014 Novosti 941 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine 22.10.2014. sa početkom u 19.00 sati održano je književno večer novinara i pisca Ulriha Ladurnera, u sklopu njegovog Literarnog putovanja koje provodi Austrijska ambasada u Sarajevu. Prije Sarajeva Ladurner je  posjetio Banja Luku i Tuzlu.

U okviru ovog Literarnog putovanja pisac i novinar predstavljao je tri knjige: Islamabadski blues, Lampedusa i Solferino.

Tom prilikom u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke okupio se veliki broj poštovalaca književnosti i lijepe riječi, među kojima svakako i predstavnici organizatora ambasade republike Austrije u BiH na čelu sa zamjenikom ambasadora Austrije dr. Wolfgangom Thillom, te prof. Vahidin Preljević - naučni savjetnik Austrijske čitaonice, kao i mnogi drugi posjetitelji.

Tokom večeri Ladurner je djelio svoje priče sa prisutnima, ali i događaje koji su se dešavali tokom njegovog rada u njemačkom nedjeljniku „Die Zeit“, po čijem nalogu izvještava iz Iraka, Irana, Avganistana i Pakistana, pri čemu ga od drugih novinara znatno izdvaja njegov literarni moment.

Posao ali i vlastita radoznalost su ga početkom devedesetih doveli i u Bosnu i Hercegovinu, tako da ovo nije bio njegov prvi dolazak u Sarajevo.

Ladurner je isticao kako kroz svoje knjige nikada nije htio da prenese toliko tešku ratnu situaciju, koliko priče običnih ljudi koje je susretao u tim područjima.

Veče je završeno kratkim razgovorima i druženjem sa prisutnima, a prof. Vahidin Preljević se zahvalio učesnicima ove književne večeri kao i domaćinu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

{gallery}20141027{/gallery}