×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/Napulj
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/Napulj
Printaj ovu stranu

Festival della Memoria, Napulj

25 Septembar 2014 Novosti 907 Views

Na poziv „Festivala della memoria“ Ercolano-Napulj, a uz  posredovanje Italijanske ambasade u BiH, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH je učestvovao u programu festivala.

Festival je trajao od 17. do 21. septembra. U sesiji posvećenoj Sarajevu pod nazivom “Sarajevo mon amour”, dr. Ismet Ovčina je imao izlaganje u kojem je govorio o Sarajevu kao gradu kulture. Tom prilikom je rekao: “Grad je bogat muzejima i nacionalnim spomenicima kulture (…). Tu su i Biblioteke, od kojih je najpoznatija NUBBiH koja čuva razna raritetna izdanja u okviru svojih specijalnih kolekcija a koja govore o tradiciji i kulturi zajedničkog života kroz vijekove tj. multinacionalnosti, multireligioznosti, i multikulturalnosti.”

Koristeći priliku da predstavi kulturna dešavanja u Sarajevo, dr. Ovčina je istakao: “Poruka obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata iz Sarajeva je bila: stoljeće mira nakon stoljeća rata. Ove je godine u Sarajevu obilježena 100-ta godišnjica od početka 1. svjetskog rata uz prigodne programe, a centralni događaj je bio nastup Bečke filharmonije u netom obnovljenoj Vijećnici. Inače, u zgradi Vijećnice, koja je uništena zapaljivim projektilima 25.-26. avgusta 1992. godine, bila je smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Razaranjem Vijećnice, plamenom je nepovratno uništeno 90% fundusa to jeste oko 2 miliona bibliotečkih jedinica kojim je raspolagala ova Biblioteka.”

Svoje obraćanje završio je riječima: “U pjesmi poznatog kantautora Kemala Montena „Sarajevo ljubavi moja“, koja je postala himna grada, u svakoj se riječi i strofi može osjetiti iskrena i istinska ljubav prema gradu, jer Sarajevo je grad koji se voli. Sarajevo je grad koji ima dušu!”

{gallery}Napulj{/gallery}