×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/europeana_20140923
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/europeana_20140923
Printaj ovu stranu

EUROPEANA 1914-1918 - „Dani prikupljanja“

24 Septembar 2014 Novosti 896 Views

Prikupljanje ne-institucionalnog materijala (dokumenata, fotografija, predmeta i usmenih predaja) iz Prvog svjetskog rata  iz cijele Evrope i njegovo objavljivanje, cilj je projekta „Europeana 1914-1918“ („E1418“), iniciranog u Univerzitetu Oxford.  Projekat je do sada realiziran u Italiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Luxemburgu, Irskoj, Danskoj, Slkoveniji, Belgiji, Cipru i Francuskoj.“Dani prikupljanja“ imaju ključnu ulogu u projektu.

 O ovoj temi je 23. septembra u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine održana Radionica za organizatore, u kojoj su, pored  predstavnika organizatora i domaćina, učestvovali i predstavnici Narodne biblioteke Hercegovačko-neretvanske  županije iz Mostara,  Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske iz Banja Luke, Bošnjačkog instituta-Sarajevo i Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva.

Okvirni plan projekta predviđa intenzivnu  marketinšku  kampanju, kojom će građani biti animirani na saradnju u „Danima prikupljanja“ i očekuje se da će građani donijeti dokumente, fotografije, predmete (osim oružja) iz vlastitih kolekcija i priče – sjećanja o događajima iz perioda 1914-1918., kako bi bili digitalizirani i objavljeni na www.Europeana 1914-1918.eu.   

Voditeljica Radionice za organizatore, gospođa Breda Karun, prezentirala je vrlo zanimljiva iskustva iz svoje domovine - Slovenije i drugih zemalja u kojima su „Dani prikupljanja“ realizirani.

Nakon protoka vremena od 100 godina, ovo je posljednji čas i posljednja prilika za očuvanje dragocjene historijske baštine.  

Naredne aktivnosti, planirane u okviru ovoga projekta su: “Radionica za katalogizatore” (18.novembra 2014) i, najvažnije - “Dani prikupljanja uspomena” (19.-21. novembra 2014.), u okviru kojih će biti održan  okrugli sto sa temom “Uspomene na prvi svjetski rat”, kao i press konferencija.

{gallery}europeana_20140923{/gallery}