×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20151013
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20151013
Printaj ovu stranu

Književni matine BH stvaraoca Ratka Orozovića

14 Oktobar 2015 Novosti 823 Views

Preuzeto sa: FENA,  14.10.2015.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH bila je danas domaćin književnog metinea organiziranog u povodu obljetnice objavljivanja dvije knjige autora Ratka Orozovića.

Radi se o knjizi aforizama “Od života sramota” koja je objavljena prije 45 godina i knjizi poezije “One stvari” objavljenoj prije deset godina.

Autor je za posjetioce današnjeg druženja pročitao ulomke iz tih knjiga. O sebi i svom stvaralaštvu nije govorio mnogo. Između ostalog, naglasio je da je do sada posjetio oko 50 država i istaknuo vrijednosti svega onoga što je tamo vidio.

– Materijalne stvari su prolazne, ostaje ono što čovjek vidi očima – kazao je Orozović.

Gradimir Gojer istaknuo je njegove spisateljske i redateljske vrijednosti, okarakterizirao ga kao značajnog stvaraoca s bogatim životopisom, te mu poželio da nastavi u jednakom stvaralačkom naponu, ali u boljem ambijentu.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina zadovoljan je što je Orozović za današnji događaj odabrao baš Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH koja uskoro obilježava 70 godina postojanja i dijeli sudbinu ostalih institucija kulture od značaja za BiH koje nemaju riješeno pitanje statusa.

Ratko Orozović je filmski, televizijski i pozorišni reditelj i književnik, a iza sebe ima oko 50 godina rada. U stvaralačkom opusu ima i dva igrana filma, kao i dokumentarne filmove i TV filmove i emisije. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada.

{gallery}20151013{/gallery}