×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/cg
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/cg
Printaj ovu stranu

Direktor NUBBIH u posjeti Nacionalnoj biblioteci Crne Gore

27 Septembar 2015 Novosti 905 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, je 10. avgusta 2015. posjetio Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju, gdje se susreo se sa gosp. Jelenom Đurović, direktoricom Biblioteke.

Na ovom radno-konsultativnom sastanku analizirana je dosadašnja bilateralna saradnja, te obostrano istaknuta uspiješna i korektna profesionalna kooperacija između dvije državne biblioteke, a posebno na prezentaciji kulturnog naslijeđa BiH i Crne Gore tokom 2014. i 2015. godine. Također, ovom prilikom je načelno dogovorena realizacija novog međunarodnog projekta kojim se popularizira i afirmira kulturno naslijeđe čuvano u bibliotekama zemalja regiona, za koji je NUBBiH podnijela aplikaciju Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Najznačajniji razultati ovakvih projekata se pronalaze prije svega u istraživačko-razvojnom impaktu, te u neposrednoj stručnoj edukaciji direktnih i indirektnih učesnika u projektu, kao i približavanju dokumentarne baštine kulturnoj i akademskoj zajednici i široj javnosti. Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” Cetinje imaju potpisan sporazum o međunarodnoj saradnji, a ovi projekti su praktična realizacija navedenog sporazuma.

{gallery}cg{/gallery}