×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/muzej
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/muzej
Printaj ovu stranu

Dežuram za Muzej i u Vijećnici

26 Avgust 2015 Novosti 945 Views

Dr. Ismet Ovčina i kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, pridružili su se jučer akciji „Dežuram za Muzej“.

Akciju je, u okviru projekta „Ja sam Muzej“, pokrenulo Udruženje „Akcija za kulturu“. Ovom simboličnom gestom, zaposlenici NUBBiH su izrazili svoju duboku empatiju i kolegijalnu solidarost sa kolektivom Zemaljskog muzeja, ali i odaslali poruku nadležnima da je krajnje vrijeme da se okonča dvije decenije duga pravno-finansijska agonija institucija kulture kojima je osnivač Bosna i Hercegovina. Među „prozvanima“ za rješavanje statusa sedam institucija kulture je i Visoki predstavnik za BiH, Nj.E. Valentin Inzko, jer ima mandat da tumači Mirovni sporazum iz Daytona, u kojem su sadržane odredbe o kontinuitetu zakona i nedvojbena činjenica da je BiH osnivač ovim institucijama.

Za kolektiv NUBBiH je dodatni motiv da se na današnji dan uključi u akciju „Dežuram za muzej“, bilo obilježavanje datuma granatiranja Vijećnice, u kojoj je do prije 23 godine imala više od pet decenija plodotvornog  djelovanja. Zbog toga je, sa naročitim senzibilitetom i pijetetom, kolektiv NUBBiH  posjetio Vijećnicu, prisjećajući se posebno trenutaka spašavanja knjiga, kao i stradalih kolegica i kolega.

Paradoksalna je činjenica da i pored toga što je NUBBiH u važećim dokumentima jedini legalni korisnik objekta Vijećnica, od trenutka kada je ovaj hram kulture iznova otvoren, ulazak i pristup zaposlenicima je moguć isključivo uz odobrenje Uprave Grada Sarajeva. Takođe, u protekloj godini dana, niko od nadležnih nije kontaktirao, niti informirao predstavnike NUBBiH u vezi sa eventualnim useljenjem i korištenjem prostora koji su predviđeni za NUBBiH. U tom kontestu, kolektiv NUBBiH upozorava nadležne da se na ovaj način zloupotrebljava trenutno neriješen pravno-finansijski status NUBBiH (za koji je u konačnici nadležan osnivač), što je nemoralno i nezakonito.

Kolektiv NUBBiH podržava aktivnosti Ministra Civilnih poslova BiH, gospodina Adila Osmanovića i Vijeće ministara BiH na pravcu rješavanja dugogodišnje agonije sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu i očekuje od svih nadležnih da daju doprinos tom procesu, kako bi se obezbijedili adekvatni uslovi za redovan rad ovih nemjerljivo vrijednih institucija koje čuvaju višestoljetnu kulturnu baštinu naroda i građana Bosne i Hercegovine.

{gallery}muzej{/gallery}