×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/ISSN_2016
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/ISSN_2016
Printaj ovu stranu

Dr. Ismet Ovčina ponovo izabran za člana UO ISSN centra

05 Maj 2016 Novosti 992 Views

Krajem aprila održana je Generalna skupština Međunarodnog ISSN centra u Akademiji agrikulture Francuske u Parizu, gdje je izabran novi Upravni odbor. Tajnim glasanjem, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr Ismet Ovčina, ponovo je izabran za člana ovog Upravnog odbora.

Upravni odbor sastoji se od deset izabranih predstavnika zemalja članica i predstavnika UNESCO-a i Francuske. U novoizabranom Upravnom odboru zastupljene su sljedeće zemlje: Argentina, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kanada, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Tunis, Turska, Švedska i Velika Britanija.

Za predsjednika novog ISSN odbora izabran je Mr. Karl Debus Lopez, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku su također razmatrani izvještaji o radu ISSN mreže u periodu od 2014. do 2015. godine, kao i nova strategija rada za sljedeći vremenski period. U sklopu sastanka su održana i predavanja o organizacijskim i tehničkim pitanjima ISSN Međunarodnog ISSN centra. Teme su bile raznovrsne, a najviše se govorilo o bibliografskim metapodacima i evoluciji informacijskog sistema.

Međunarodni ISSN centar je autonomna međudržavna ustanova koja usklađuje rad međunarodne mreže za identifikaciju i dodjelu ISSN-a serijskim publikacijama i drugoj kontinuiranoj građi, osigurava zajedničke alate za sve zemlje članice, održava Registar ISSN-a.

ISSN (International Standard Serial Number) je međunarodni standardni broj za serijske publikacije kojim se ona imenuje nezavisno o zemlji izdavanja, jeziku ili pismu, učestalosti izlaženja, mediju. Međunarodnu mrežu čine Nacionalni centri 89 zemalja. ISSN Portal obuhvata više od 1.700.000 zapisa za serijske publikacije i drugu neomeđenu građu na svim medijima, a godišnje se povećava za više od 70.000 zapisa.

Bosna i Hercegovina je članica je ovog međunarodnog sistema od 1998. godine, a poslove Nacionalnog centra obavlja ISSN centar Bosne i Hercegovine koji je sastavni dio Nacionalne i univerzitetska biblioteke BiH u Sarajevu. Zbog svega navedenog, ponovni izbor direktora NUBBiH za člana ISSN upravnog odbora, je još jedno priznanje ISSN Centru BiH, NUBBiH, te i za samog dr Ismeta Ovčinu.

{gallery}ISSN_2016{/gallery}