×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/ius_2016
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/ius_2016
Printaj ovu stranu

Posjeta studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu

27 April 2016 Novosti 993 Views

26.04.2016., Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine su posjetili studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Svrha njihove posjete bila je posjeta Biblioteci i obilazak Centra za restauraciju i konzervaciju NUBBiH. Inače, Centar za zaštitu i restauraciju se sastoji od dva laboratorija: konzervatorski i knjigovezački laboratorij. Dobro planiranje i strategija zaštite građe, imaju odlučujuću ulogu u bibliotečkom poslovanju i postizanju osnovnih ciljeva bibliotečke struke: prikupljanju, čuvanju i davanju na korištenje bibliotečke građe. Sve ove akcije su usmjerene i na očuvanje kulturnog naslijeđa za budućnost. Zaštita i restauracija bibliotečke građe, znače mnogo više od samog tretmana objekta od štete koja je već načinjena, to je istovremeno i očuvanje kulturnog naslijeđa za budućnost.

Studente je ugostila bibliotekarka Adelaida Grabovica, kao i restaurator i knjigovezac biblioteke Nermin Ibrulj, koji ih je upoznao sa osnovnim metodama restauracije i konverzacije bibliotečke građe.

Gosti sa Internacionalnog univerziteta su se zahvalili na gostoprimstvu i saradnji ove dvije institucije.

{gallery}ius_2016{/gallery}