×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/Sajam_2016
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/Sajam_2016
Printaj ovu stranu

28. Sajam knjiga i učila u Sarajevu

25 April 2016 Novosti 939 Views

Od 20. – 25. aprila 2016 održan je 28. Sajam knjiga i učila u Sarajevu. Tradicionalno, učešće je uzela i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavljajuće sebe kao izdavača sa trenutno četiri edicije: Edicija Bosanskohercegovačka bibliografija, Edicija Memoria Bosniaca, Edicija Memoria Mundi i Edicija Stručna bibliotečka literatura.

Također, u okviru Sajma, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine održala i promociju dvije publikacije: časopis „Bosniaca“ broj 20 i „70 godina postojanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

Jubilarni 20. broj časopisa Bosniaca još jedan je u nizu jubileja koje je biblioteka obilježila 2015. godine. Tekstovi ovog broja grupirani su u cjeline: Bibliotečko- informacijski sistem, Dokumentarno naslijeđe, Infoemacije i servisi u novom tehnološkom okruženju i Prikazi i Prilozi. Promotori ovog jubilarnog broja su bili: glavni i odgovorni urednik, dr. Ismet Ovčina, urednica, mr. sc. Nadina Grebović- Lendo i profesorica sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA dr. Senada Dizdar. Kao prezentatori Bosnice, posebno su istakli značaj i vrijednost stručnih bibliotečkih publikacija, posebno Bosniace, za bibliotekarstvo i bibliotekare u našoj državi i okruženju.

Također, promovisana je i monografija, objavljena povodom 70 godina postojanja i rada ove institucije. Monografija sadrži: obraćanja- govore, dr. Ismet Ovčina, direktor, Mr. sc. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Šef Delegacije EU u  BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, doc. dr. Elvira Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Martina    Pammera, ambasador Republike Austrije u BiH, Plan rada NUBBiH za 2016.  godinu,  Izvještaj o radu NUBBiH za 2015. godinu i Strateški plan razvoja NUBBiH za naredne četiri godine.

- Ovom monografijom zaokružujemo jedan period našeg rada, gledajući optimističnije na godine koje slijede. Vjerujemo u ono što resorni državni ministar Adil Osmanović pokušava učiniti da bi bio riješen status ove i drugih institucija kulture od značaja za državu, naglasio je direktor dr. Ismet Ovčina.

Promociji monografije „ 70 godina postojanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“, među ostalima, prisustvovao je kao promotor i prof. dr. Adnan Busuladžić, dugogodišnji direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Dr. Adnan Busuladžić govorio je o značaju rješenja pravnog i fininansijskog statusa 7 institucija kulture od značaja za BiH, te se prisjetio brojnih zajedničkih aktivnosti NUBBiH i Zemaljskog muzeja BiH. Također, na promociji je govorio i načelnik Odjeljenja za izdavaštvo i plasman knjige Narodne biblioteke Srbije Dragan Purešić, koji je istaknuo pregnuće i entuzijazam djelatnika NUBBiH i napore koje ulažu, te istakao dobru saradnju ovih dviju nacionalnih biblioteka.

{gallery}Sajam_2016{/gallery}