×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/Europeana14_18
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/Europeana14_18
Printaj ovu stranu

„Dani prikupljanja uspomena 100 godina Prvi svjetski rat“

22 Mart 2016 Novosti 984 Views

U prostorijama NUBBiH 18. i 19. marta 2016. godine održani su

„Dani prikupljanja uspomena 100 godina Prvi svjetski rat“

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 18. i 19. marta 2016. godine održani su „Dani prikupljanja uspomena 100 godina Prvi svjetski rat“ pokrenuti u okviru projekta „Europeana 1914 – 1918“. Cilj prikupljanja neobjavljenih priča pojedinaca i porodica, te digitaliziranje predmeta vezanih za priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje itd. jeste pohraniti ih u jedinstven panevropski arhiv i učiniti dostupnim cijelome svijetu. Na ovaj način, portal Europeana želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima, arhivima, prikupiti podatke i od građana te popuniti praznine vezane za događaje ovog vremenskog perioda. Pored uposlenika NUBBiH u realizaciji projekta učestvovali su i studenti Odsjeka za historiju i Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA.

U okviru ovog događaja postavljena je izložba na temu Prvog svjetskog rata iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i biblioteke Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Svoj doprinos izložbi dali su i privatni kolekcionari.

Iako su „Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914 - 1918." trajali samo dva dana, rezultati su pozitivni što su potvrdili i predstavnici Europeane i Fact&Files Instituta. Zbog velike zainteresovanosti građana NUBBiH će i dalje ostati otvorena za pojedince koji žele svoje uspomene podijeliti i darovati u pomenuti digitalni arhiv. Ovom prilikom pozivamo sve one koji imaju uspomene na Prvi svjetski rat, a nisu stigli doći na „Dane prikupljanja“, da se jave u Biblioteku u naše prostorije. Više o ovom projektu možete naći na stranici, http://www.europeana1914-1918.eu/bs. Na linkovima ispod možete pogledati vijesti medija koji su propratili događanja u NUBBiH tokom „Dana prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914 - 1918.".

{gallery}Europeana14_18{/gallery}