×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/Franjevci
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/Franjevci
Printaj ovu stranu

Posjeta manastiru u Fojnici

16 Mart 2016 Novosti 1010 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicama Nevenkom Hajdarović i Dženanom Tuzlak,  posjetio je Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici i susreo se sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom.

Uz dobrodošlicu, fra Nikica je proveo goste kroz izložbu u muzeju samostana, a gdje se pored ostalog kulturnog blaga nalazi i Fojnička Ahdnama iz 1463 godine, kojom je Fatih sultan pod svoju zaštitu stavio bosanske katolike. Poslije toga su posjetili staru biblioteku, sa preko 11.000 naslova, i novu biblioteku, sa 42.000 naslova.

Franjevci u Fojnici već više od 600 godina čuvaju blago bosanskohercegovačke kulture. Dr. Ovčina je ovom prigodom, u ime NUBBIH darovao paket knjiga, kojim će biblioteka samostana obogatiti svoj knjižni fond. Tokom ove posjete gvardijan fra Nikica Vujica i dr. Ovčina su načelno dogovorili moguće vidove saradnje, a koje se prije svega odnose na pitanja unapređivanja biblioteka i bibliotečkog fonda.

Nakon toga, dr. Ovčina i saradnice su posjetili Gradsku knjižnicu u Busovači, gdje su razgovarali sa direktoricom Knjižnice, Ankicom Mravak. Ovom prilikom je istaknut značaj rada biblioteka/knjižnica u lokalnim zajednicama, te i njima doniran paket knjiga.

Dr. Ovčina je svim suučesnicima zahvalio na saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH.

{gallery}Franjevci{/gallery}