×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/servantes
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/servantes
Printaj ovu stranu

Izložba posvećena Miguelu de Cervantesu

09 Mart 2016 Novosti 958 Views

FENA 05.03.2016. godine

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Juan Bosco Gimenez Soriano i direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić danas su u sarajevskoj Vijećnici otvorili multimedijalnu izložbu posvećenu 400-godišnjici smrti Miguela de Cervantesa.

Izložbu čine knjige iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Centra za slijepa i slabovidna lica (Don Kihot na Brajevom pismu), audio snimak Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH djela "Don Kihot", kao i plakati i knjige Ambasade Kraljevine Španije u BiH posvećeni Cervantesu.

Ambasador Soriano je istakao posebno značenje Cervantesovog djela i njegovu aktuelnost u savremenoj evropskoj i svjetskoj književnosti.

Spahić je posebno izdvojio projekat Festivala Sarajevska zima posvećen Cervantesu i zahvalio se svim učesnicima koji su pripremili izložbu, te najavio da će u Vijećnici 20. marta biti izvedeno djelo Don Kihot kompozitora Erica Bretona povodom Dana frankofonije u BiH.

Djelo Cervantesa prof. dr. Nina Alihodžić ocjenila je temeljem za evropsku i svjetsku civilizaciju i istakla njegovo višeslojno značenje u savremenom svijetu umjetnosti.

Tokom izložbe koja će biti otvorena do 7. marta posjetioci će imati priliku da vide i film "Don Kihot" iz 1933. godine na španskom jeziku.

 {gallery}servantes{/gallery}