×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/EU14-18
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/EU14-18
Printaj ovu stranu

"Europeana 1914 – 191 8“ – Dani prikupljanja uspomena u Sarajevu

07 Mart 2016 Novosti 966 Views

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 2. marta 2016. godine održana je prezentacija projekta „Europeana 1914 – 1918“.

Projekat su prezentirali predstavnici Europeane, Ad Polle, viši koordinator projekta i Frank Drauschke historičar i saradnik na projektu iz Instituta za historiju Fact & Files u Berlinu. Na prezentaciji su prisustvovali profesori i studenti sa Katedre za historiju, studenti sa Katedre za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, predstavnici biblioteke Filozofskog fakulteta, Bošnjačkog instituta „Adil Zulfikarpašić“, predstavnici Gazi Husrev-begove biblioteke, uposlenici NUBBiH i drugi.

Prezentacija je održana u dva dijela. U prvom dijelu, predstavljen je rad i sadržaj Europeane, a potom projekat „Europeana 1914 – 1918“. U ovom dijelu, prisutni su mogli bolje upoznati na koji način ponaosob mogu doprinijeti ovom arhivu. U drugom dijelu organizovana je obuka za osoblje koje će učestvovati u realizaciji samog projekta. Realizacija projekta koju je na sebe preuzela NUBBiH, a pod nazivom „Dani prikupljanja uspomena 100 godine Prvi svjetski rat“ održaće se 18. i 19. marta 2016. godine, od 10:00-18:00 sati, u prostorijama NUBBiH.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje itd. i objediniti u jedinstven panevropski arhiv te ih učiniti dostupnim cijelome svijetu, uz odobrenje njihovih vlasnika. Na ovaj način, portal Europeana želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima, arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana te popuniti praznine u pogledu događaja u pomenutom vremenskom periodu.

Ideja projekta rodila se na Univerzitetu Oxford. Širom Ujedinjenog Kraljevstva svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene, mnogi građani su ustupili Univerzitetu za digitalizaciju. Uspjeh projekta, koji se uskoro u Engleskoj pretvorio u Veliku ratnu arhivu,  prepoznala je Europeana, koja je u suradnji sa Njemačkom nacionalnom bibliotekom i Univerzitetom Oxford organizovala dane prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata. Rezultati su bili daleko veći od očekivanog. Od 2011. godine pa do danas, u više od 20 zemalja širom Evrope priključilo se ovom digitalnom arhivu. Više informacija o projektu dostupno je na portalu Europeane, http://www.europeana1914-1918.eu/bs.

{gallery}EU14-18{/gallery}