×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/FMON_20160224
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/FMON_20160224
Printaj ovu stranu

Uručena literatura univerzitetskim bibliotekama

25 Februar 2016 Novosti 961 Views

U sklopu redovnih programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature,  visokoškolskih udžbenika, Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović uručila je u srijedu, 24.02.2016. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u Sarajevu, svim bibliotekama javnih univerziteta na području Federacije BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature.

Ovom događaju prisustvovali su pored Federalne ministrice obrazovanja i nauke dr. sc. Elvire Dilberović, i rektor Univerziteta u Tuzli i aktuelni predsjednik rektorske konferencije BiH, prof. dr. Enver Halilović, Prodekan za naučno- istraživački rad Univerziteta u Zenici, doc. dr. Samir Lemeš,  direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, direktori univerzitetskih biblioteka iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao i brojni gosti.

Riječ je o kontinuiranom projektu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond javnih visokoškolskih ustanova u FBiH, a ovaj put dodijeljeno je ukupno 1.380 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 154 različita naslova, za koje je Ministarstvo izdvojilo 25.000 KM.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je prepoznalo ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realiziranju složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja. Tim više što biblioteke, kao istinske riznice informacija, posebno doprinose kvaliteti obrazovnog i istraživačkog procesa, kao i nastavnom i naučno-istraživačkom radu kako studenata tako i nastavnog osoblja i saradnika“, naglasila je ovom prilikom Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović.

Također je upriličeno i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sistema "Registar načunih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH" između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH).

Ministarstvo će finansirati funkcioniranje Registra, odnosno redovno održavanje postojećeg hardwarea i softwarea u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000 KM.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina informirao je da je u Registru do sada na području FBiH prijavljeno 2.090 naučnih radnika i istraživača, 128 organizacija te da je još 200 naučnih radnika u procesu priključivanja u Registar.

Navedeni projekti, istakao je Ovčina, doprinose promociji obrazovanja i nauke u cijeloj BiH, kao i razvoju društva baziranog na znanju.

Ministrica Dilberović je napomenula da je budžet Ministarstva u 2016. godini umanjen za milion KM te zato resurse koje imamo moramo pametno ulagati i imati projekte koji će biti vidljivi i koji će držati temelj društva koje će moći, do nekih boljih vremena, da se revitalizira na pravi način. Također, je izrazila  uvjerenje da će dodijeljena naučna i stručna literatura značajno obogatiti postojeći bibliotečki fond te da će doprinijeti razvoju, ne samo bibliotekarstva, već i istraživačke i naučne misli u FBiH i BiH.

Prof. dr. Enver Halilović zahvalio je i čestitao Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine na navedenim projektima, naglasivši značaj obrazovanja i kulture u razvoju svakog društva.

Na kraju, u ime NUBBiH, svih prisutnih, te u ime korisnika usluga biblioteke, dr. Ismet Ovčina,  još jednom se zahvalio Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, na čelu sa ministricom Elvirom Dilberović, za sveukupni angažman i podršku tokom protekle godine, koja je za NUBBIH značila opstanak, u nadi da će se ta podrška nastaviti i u 2016. godini u funkciji promocije obrazovanja i nauke, kao pokretačkih snaga razvoja društva baziranog na znanju, a današnji projekti su potvrda te vrlo uspješne saradnje.

Preuzeto: FENA, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH

{gallery}FMON_20160224{/gallery}