×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20161129_Moldavija
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20161129_Moldavija
Printaj ovu stranu

EIFL 2016 – Generalna skupština održana u Moldaviji

29 Novembar 2016 Novosti 960 Views

Generalna skupština EIFL-a, za 2016. godinu, održana je od 19. do 21. novembra 2016. godine u gradu Chisinau u Moldaviji u zgradi Akademije za ekonomske studije Moldavije, na kojoj je bilo više od 70 učesnika.

EIFL je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Amsterdamu i Rimu koja djeluje pod motom “znanje bez granica / knowledge without borders”. Prvobitno, EIFL je radio na kvalitetnijem korištenju moderne tehnologije u bibliotekama, dok je, danas, izvorna misija obogaćena radom na jačanju kapaciteta biblioteka za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice. EIFL se fokusira na rad sa bibliotekama u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju, te je trenutno u partnerstvu s bibliotekama iz preko 60 svjetskih zemalja. Organizaciju finansiraju prestižne fondacije i organizacije kao što su Andrew W. Mellon Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation, UNESCO i sl.

Na ovom međunarodnom godišnjem sastanku prisustvovali su delegati iz približno 40 zemalja, uključujući stručne gostujuće predavače, djelatnike EIFL-a i članove odbora, te predstavnike EIFL partnera konzorcija i EIFL partnera izdavača.

Gostujući eksperti otvorili su diskusiju o trenutnim i budućim trendovima u akademskom bibliotečkom sektoru, a delegati i predstavnici biblioteka su razmijenili svoja postignuća u odnosu na prošlu godinu, te predstavili buduće planove i ideje.

Iz Bosne i Hercegovine, na ovom događaju aktivno je učestvovao dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Skup je odlično organizovan od strane rukovodstva EIFL-a, te Nacionalnog konzorcija Moldavije i Akademije za ekonomske studije Moldavije, uz podršku sponzora i donatora.

{gallery}20161129_Moldavija{/gallery}