×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20160922_promocija
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20160922_promocija
Printaj ovu stranu

Predstavljena knjiga "Život iza zavjese"

23 Septembar 2016 Novosti 1011 Views

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - "Život iza zavjese" naziv je knjige autorice Hatidže Demirovski-Nuhbegović predstavljene danas u Sarajevu, a donosi priču o životu ove književnice i kantautorice koju činjenica da je slijepa od rođenja nije spriječila u nakani da se bavi umjetnošću.

Iako najmlađa od šestoro djece, bila je kaže najnestašnija, a ono što ju je vodilo kroz život bila je bezgranična ljubav majke. Pohađala je školu u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i nižu muzičku školu i već u djetinjstvu pokazala sklonost ka pisanju i komponiranju.

Knjiga je promovirana u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Bosne i Hercegovine, što je za nju bila velika čast jer je time njen rad prezentiran i izvan kruga slijepih osoba.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina kazao je danas da autorica bez obzira na to što ne vidi neprestano obogaćuje književni svijet BiH budući da je prethodno objavila i knjigu poezije "Ljubav je kompas života", roman "Za mrvu sreće" i zbirku priča "Klica u korijenu stabla".

- Uvijek je željela da uči, završi školu, zaposli se i bude u mogućnosti da majci kupi sve ono što je voljela. Borila se i postigla mnogo toga - naglasio je Ovčina, dodajući da ova knjiga govori i o savladavanju straha koji postoji kod osoba s invaliditetom te o prevazilaženju kompleksa.

Direktor Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe BiH Sakib Pleh podsjetio je da ova biblioteka ima oko 1.200 korisnika, ali i da ima razvijenu izdavačku djelatnost jer 10 posto ukupnog izdavaštva odnosi se na izdavaštvo ove biblioteke.

Iznio je i podatak da je ovo prva promocija slijepog umjetnika u NUB-u, što ima izuzetan značaj za društvo koje teži inkluziji, ali dodao da bi autorica ovo trebala shvatiti kao vrhunac njene karijere.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, kao jedna od promotorica ove knjige, kazala je da ovaj muzej nema muzejsku zbirku o stvaralaštvu slijepih i slabovidnih zbog čega to treba izmijeniti da oni ne bi bili zaboravljeni.

Podsjetila je da je osobama koje su marginalizirane uvijek teže napredovati, a posebno onima koje su marginalizirane po više osnova, stoga je značajnim ocijenila spisateljstvo Hatidže Demirovski- Nuhbegović koja je "slijepoj ženi dala glas".

Autorica je tokom svog izlaganja najviše pažnje posvetila ljudskosti i ljudima koji su joj život učinili lakšim, pozivajući sve da se odreknu predrasuda po bilo kakvim osnovama jer su svi, kako je kazala, rođeni s istim željama i težnjama bez obzira na to koliko su drugačiji od većine.

{gallery}20160922_promocija{/gallery}