×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/Promocija_20160728
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/Promocija_20160728
Printaj ovu stranu

Održana promocija 200-tog izdanja NUBBiH

28 Juli 2016 Novosti 1004 Views

Promocija „Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. Niz A za 2012. godinu“- 200-to izdanje NUBBiH

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, 28. jula 2016. godine, održana je promocija „Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. Niz A za 2012. godinu“ kao 200-tog izdanja NUBBiH.

Promotori ovog jubilarnog broja bili su: dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prof. Gradimir Gojer i mr. Azra Smajić, magistrica Komparativne književnosti i bibliotekarstva.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine bavi se izdavačkom djelatnošću od svog osnivanja 1945. godine sa ciljem da informira i obrazuje stručne, bibliotečko-informacijske djelatnike o dostignućima u ovoj oblasti, naglasio je direktor dr. Ismet Ovčina.

Prof. Gradimir Gojer dao je potpunu podršku radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost izrade Bosanskohercegovačke bibliografije, ali i samog rada NUBBiH, poredeći ga sa jednim od rijetkih ostrva vrijednosti u moru primitivizma kojim smo okruženi u današnjem vremenu. Također, istakao je važnost institucija kulture i teško razdoblje koje još uvijek prolaze.

Tekuća bosanskohercegovačka bibliografija knjiga počela sa izlaženjem 1953. godine, kada je štampana „Bosanskohercegovačka bibliografija knjiga i brošura 1945-1951“, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine redovno izrađuje i izdaje tekuću Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija od 1977. godine, kada je počela da se objavljuje „Bosansko-hercegovačka bibliografija knjige“ u godišnjim sveskama, saopštila je mr. Azra Smajić.

Naglasila je da je nacionalna bibliografija kao zbirka bibliografskih zapisa o ukupnoj izdavačkoj produkciji jedne zemlji i kao sredstvo koje omogućava praćenje kulturnog, naučnog, prosvjetnog i ekonomskog stanja u određenom periodu, od neprocjenjivog je dokumentarno-historijskog značaja za područje na kojem je nastala, ali i na međunarodnoj razini. Ona odražava stepen razvoja i nauke u jednoj državi i kao takva predstavlja osnovni vid očuvanja kulturne baštine i znanja o sveukupnom nacionanom kulturnom blagu.

Gost promocije bio je i Ivica Šarić, savjetnik ministra Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kojem je direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina, dodijelio počasnu člansku kartu Biblioteke za doprinos radu ove institucije u dužem periodu.

{gallery}Promocija_20160728{/gallery}