×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20170220
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20170220
Printaj ovu stranu

Enciklopedijska literatura za NUB

22 Februar 2017 Novosti 1067 Views

Autor teksta: Angelina Simić

FMON je nastavio s projektom poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH

U sklopu niza programa podrške izdavanju i otkupu referentne znanstvene literature i visokoškolskih udžbenika, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti nastavilo je s projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u FBiH i jučer u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH upriličilo dodjelu kompleta enciklopedijske, znanstvene i visokoškolske literature. Odnosno, 900 knjiga ili 65 izdanja znanstvene i referentne
literature uručeno je bibliotekama/knjižnicama univerziteta/sveučilišta u Bihaću, Tuzli, Sarajevu, Zenici i Mostaru. 

Uručenje literature bilo je prilika da se pred predstavnicima federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti i drugim prisutnima, nešto više kaže o NUBBiH-u, pa je direktor dr. Ismet Ovčina, podsjećajući i na to da se sve dešava na Međunarodni dan maternjeg jezika, podsjetio i da je Biblioteka ušla u 72. godinu svoga rada i postojanja.

Nepoštivanje memoranduma

Kad je riječ o prošlogodišnjim aktivnostima NUBBiH-a, protekle su u onome što je misija kulture, obrazovanja i znanosti. “Mislim da je poznato manje-više svima šta bi to trebala jedna nacionalna i univerzitetska biblioteka da radi”, kazao je dr. Ovčina, ističući da su posebno bili fokusirani na suradnju s nadležnim ministarstvima. 

Također, kako NUBBiH i dalje aplicira na javne pozive MCP-a, FMON-a i drugih ministarstava i institucija i fondacija s obzirom na to da ova institucija kulture nije na budžetu, dr. Ovčina će kazati da su prošle godine imali izuzetnu podršku MCP-a i ministra Osmanovića. 

Osvrnuo se i na memorandum MCPBiH koji je potpisan s jednim brojem institucija, nadležnih ministarstava, načelnika, gradonačelnika, ali i na to da “dio memoranduma koji se odnosi na podršku radu NUBBiH putem nadležne općine, tj. općine na kojoj se nalazimo, 100.000 KM, nije realizovan. Žao nam je što načelnik općine na čijem se području lokacijski nalazimo nije našao način da ta sredstva transferiše”, kazao je, između ostalog, direktor NUBBiH-a, dodajući da i “ovom prilikom želim da apelujem na načelnika Općine Novo Sarajevo da taj dio planiranih sredstava po memorandumu u kome je i on kao potpisnik učestvovao transferiše NUBBiH-u”.

Bilo je govora i o javnom pozivu FMON-a na koji su aplicirali za projekt, tj. sufinanciranje programa i projekta “Kontinuitet obrazovnonaučne i kulturne misije NUBBiH”, gdje je “ova institucija prepoznata kao obrazovna, naučnoistraživačka i kulturna institucija sa 505.000 KM”. Dr. Ovčina će kazati da bi bez ovoga NUBBiH bio u “apsolutno drugoj situaciji”, a potom se i saznalo što je sve realizirano, te su navedene i druge urađene stvari. 

Jasmin Branković, pomoćnik ministrice za nauku i tehnologije, naglašavajući kako biblioteke, u prvom redu, vide kao partnere na veoma zahtjevnom putu koji vodi ka uključivanju u evropski prostor visokog obrazovanja i istraživanja te i ono što one i zapravo i jesu nastavne i naučne baze univerziteta, fakulteta, naučnih ustanova itd, podsjetio je da ovaj program traje više od 10 godina. U tom periodu dodijeljeno je oko 15.000 primjeraka knjiga ili skoro 2.000 različitih naslova znanstvene i univerzitetske literature. Izdavačka djelatnost Ovo nije i jedini program podrške bibliotečko-izdavačkoj djelatnosti FMON-a, no naglašena je njegova dvostruka korist: pomažu se i izdavači i autori znanstvenih, a “onda otkupljena izdanja uručujemo bibliotekama i ona putem biblioteka, naravno, nađu put do studenata, istraživača, do profesora, dakle, tamo gdje je to najpotrebnije...”, kazat će Branković. 

Pored toga što FMON podržava izdavačko-bibliotečku djelatnost, ima i svoju i u proteklih nekoliko godina kao izdavač ili suizdavač objavio je oko 15-ak izdanja. 

Branković je dr. Ovčini uručio i ugovor o nastavku financiranja registra (baza podataka o naučnim radnicima, istraživačima, znanstvenim ustanovama, projektima).

Više o izdavačkoj djelatnosti  FMON-a saznalo se od savjetnice ministrice Sanele Kuko, a zatim je uslijedilo predstavljanje knjige autorice Hedine Tahirović-Sijerčić “Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije” i o ovom izdanju FMON-a, uz autoricu, govorili su profesori dr. Dijana Hadžizukić i dr. Sanjin Kodrić.

{gallery}20170220{/gallery}