×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
Printaj ovu stranu

Novo izdanje NUBBiH: Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH - (2. dopunjeno izd.)

26 Decembar 2016 Novosti 974 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) osnovana je 1945. godine uredbom Ministarstva prosvjete sa zadacima da svojim čitaocima omogući svestrano poznavanje života i kulture naših naroda, naposve naroda Bosne i Hercegovine, da pojedincima i ustanovama omogući rad na području nauke i umjetnosti i da pomaže osnivanje biblioteka i unapređivanje bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

NUBBiH, kao čuvar nacionalnog dokumentarnog naslijeđa i središte za njegovo korištenje, jedna je od glavnih komponenti koje čine identitet ove zemlje. Publikacijom Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (2. dopunjeno izd.), želimo otvoriti javnosti naše trezore i pokazati stoljećima staru građu koju su čuvali i čuvaju bibliotekari u NUBBiH.

U publikaciji koja je pred vama vidjet ćete neke od reprezentativnih primjeraka rukopisa, knjiga, karata, grafika i razglednica, koji svjedoče o multikulturalnosti i koloritnosti Bosne i Hercegovine kroz vijekove. U novom dopunjenom izdanju donosimo vam još i primjerke iz fonda Stare periodike u kome se nalaze novine i časopisi od velikog kulturnog i historijskog značaja za bosanskohercegovačku baštinu.

Ovom publikacijom NUBBIH zvanično završava obilježavanje 71. godine djelovanja. Promociju knjige Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Biblioteka planira održati u januaru 2017. godine, uz prigodnu izložbu. O tačnom datumu promocije naši korisnici će biti blagovremeno obaviješteni.