×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/PF_20161219
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/PF_20161219
Printaj ovu stranu

Pedagoški fakultet članica COBISS.BH

20 Decembar 2016 Novosti 1101 Views

Na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 19. decembra 2016. godine, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), dr. Ismet Ovčina, sa prof. dr.  Fatihom Destovićem, dekanom Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (PFUNSA), potpisao je Ugovor o punopravnom članstvu Biblioteke PFUNSA u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH (Kooperativni bibliotečko-informacioni sistem BiH).

Na ovaj način, Biblioteka Pedagoškog fakulteta postala je 52. članica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine (VIBBIH-a), a devetnaesta članica sistema sa Univerziteta u Sarajevu. 

Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu je najstarija visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1946. godine, a do 1969.  imao je status visoke škole. Godine 1999. upisana je prva generacija studenata Pedagoške akademije u četverogodišnjem trajanju, da bi Akademija 2009. godine bila transformirana u Pedagoški fakultet. Od osnutka na ovoj akademskoj ustanovi diplomiralo je preko 11.000 studenata.

Biblioteka Pedagoškog fakulteta ima raznovrsnu građu iz različitih oblasti. Posjeduje oko 40.000 monografskih publikacija, magistarske radove i doktorske teze odbranjene na Fakultetu, izvjestan broj periodičnih publikacija i neknjižne građe.

Prostor Biblioteke, iako nedovoljan s obzirom na broj bibliotečkih jedinica, predstavlja prijatno mjesto za boravak i rad, a nastavnom osoblju i studentima je na raspolaganju čitaonica sa 20 čitalačkih mjesta.

Danas COBISS.BH sadrži oko 450.000 jedinica razne vrste građe (sadrži preko 2000 linkova do e-izvora, oko 450.000 knjiga, preko 15.000 članaka, oko 8.000 časopisa, CD/DVD-ova).

Sa jednog mjesta (www.cobiss.ba ) se može pristupiti informacijama u 50 biblioteka u Bosni i Hercegovini.

COBISS.BH je članica mreže nacionalnih bibliotečko-informacionih sistema (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Albanije, www.cobiss.net ).

Iz uzajamne baze COBISS.BH se može pristupiti nacionalnim bibliotečko-informacionim sistemima članica COBISS-Net-a i katalogu Kongresne biblioteke / Library of Congress u Wasingtonu (www.loc.gov ) i preuzimati zapise.

COBISS.BH je povezan sa informacionim sistemom o istraživačkoj djelatnosti u BiH (www.ecris.ba ) koji sadrži podatke o istraživačima, organizacijama, istraživačkim odjeljenjima i projektima.

Od oktobra 2016. godine COBISS.BH je dostupan i putem androida (http://m.cobiss.si/bh/opis.html.).

Potpisivanju Ugovora su prisustvovale i prodekanesa za nastavu i studentska pitanja Pedagoškog fakulteta, prof. dr. Merima Čaušević, Nevenka Hajdarović, rukovodilac ViBBiH-a (Virtualne biblioteke BiH), Dženana Tuzlak, redaktor kataloga COBIB.BH  i rukovodilac Odjeljenja bibliografije, Adisa Žero, bibliotekar i voditelj ISSN centra i Nizama Hodžić, bibliotekarka Pedagoškog fakulteta.

{gallery}PF_20161219{/gallery}