×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
Printaj ovu stranu

„Latinski jezik na Balkanu“

26 Septembar 2017 Novosti 1177 Views

U Austrijskoj čitaonici, u sklopu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, 25. septembra 2017. godine održano je predavanje prof. Floriana Schaffenrath na temu „Latinski jezik na Balkanu“.

Tema predavanja bio je latinski jezik, njegov značaj i razvoj u periodu poslije Srednjeg vijeka na području Balkana. U Zapadnom svijetu je latinski jezik služio preko hiljadu godina kao lingua franca, tj. učeni jezik nauke i politike, da bi ga napokon u 18. vijeku zamijenio francuski, a krajem 19. vijeka engleski. Crkveni latinski je i dalje jezik rimokatoličke crkve, pa prema tome i zvanični jezik Vatikana. Prof. Schaffenrath, fokusira se na termin novog latinskog i njegovu zastupljenost na ovim područjima.

Florian Schaffenrath je završio studije latinskog i grčkog jezika na univerzitetima u Heidelbergu, Innsbrucku i Sieni sa magistarskim radom na Cornutus Theologia Graecorum. Njegova doktorska disertacija fokusirala se na Columbus (Rim 1715) Ubertino Carrara, epsku pjesmu u 12 knjiga o prvom putovanju Kristofera Kolumba u Novi svijet.

U oblasti neo-latinskih studija, istraživanje Floriana Schaffenrath-a se fokusira na epsku poeziju.Kao član istraživačke grupe "Geschichte der lateinischen Literatur in Tirol" (objavljen 2012. godine), Florian Schaffenrath je zainteresovan i za pisanje regionalne istorije Neo- latinske literature. Uredio je nekoliko tekstova i objavio brojne članke o temi Tirol.

Pored brojnih gostiju, skupu je prisustvovao i Ambasador Republike Austrije u BiH Mag. Martin Pammer.