×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
Printaj ovu stranu

NUBBiH na predstavljanju kandidata za Astrid Lingren Memorial Award u Frankfurtu

18 Oktobar 2017 Novosti 1045 Views

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, je prisustvovao promociji kandidata, kandidovanih za prestižnu Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren za 2018. godinu, koja je održana na Frankfurtskom sajmu knjige ( Frankfurter Buchmesse ).

Kandidati koje je nominirala, Nacionalna biblioteka BiH, kao nominacijsko tijelo u Bosni i Hercegovini, za 2018. godinu su: Sonja Jurić i Zejćir Hasić.

Do sada je nagrađeno sedamnaest dobitnika nagrade, a poslednji dobitnik je njemački ilustrator Wolf Erlbruch. Nagrada iznosi 5 miliona SEK (oko 570.000 EUR), čineći je najvećom nagradom za dječiju književnost.

Lista nominovanih kandidata je rudnik zlata za svakoga ko je zainteresovan za internu literaturu za djecu i mlade - i ne bi bio moguć bez rada više od stotinu  nominacijskih tijela iz cijelog svijeta.

Na samoj ceremoniji predstavljanja kandidata, prisutne su pozdravili: prof. Boel Westin, predsjedavajući žirija i novinar ALMA -e Marcel Plagemann, koji su predstavili  rad Wolfa Erlbrucha, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade i Helen Sigeland, direktorica ALMA, koja je govorila o predstojećim događajima i planovima ALMA-e. Na kraju promocije prof. Boel Westin, predsjednik žirija ALMA, je zvanično predstavio kandidate za nagradu 2018. godine. 

Raniji dobitnici ALMA:

2017 Wolf Erlbruch, Njemačka  |  2016 Meg Rosoff, Ujedinjeno Kraljevstvo / Sjedinjene Države  |  2015 PRAESA, Južna Afrika

2014 Barbro Lindgren, Švedska  |  2013 Isol, Argentina  |  2012 Guus Kuijer, Holandija  |  2011 Shaun Tan, Australija

2010 Kitty Crowther, Belgija  |  2009 Tamer Institute, Palestina  |  2008 Sonja Hartnett, Australija  |  2007 Banco del Libro, Venecuela

2006 Katherine Paterson, Sjedinjene Države  |  2005 Ryôji Arai, Japan i Philip Pullman, Ujedinjeno Kraljevstvo  |  2004 Ligia Bojunga, Brazil

2003 Christine Nöstlinger, Austrija i Maurice Sendak, Sjedinjene Države

Nagrada Astrid Lindgren Memorial (ALMA) je najveća svjetska nagrada za literaturu za djecu i mlade. Nagrada, koja iznosi 5 miliona SEK, daje se jednom godišnjem pojedinačnom laureatu ili nekoliko njih. Prihvatljivi su autori, ilustratori, usmeni pripovjedači te promoteri čitanja. Nagrada je dizajnirana da promoviše interesovanje za literaturu o djeci i mladima. Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih nacija je osnova rada ALMA. Stručni žiri bira kandidata od predstavnika koje predlažu institucije i organizacije širom svijeta. Nagradu Astrid Lindgren Memorial osnovala je švedska vlada 2002. godine i administrira ga Švedsko vijeće umjetnosti.