×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 442
JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20171018_bibliografija
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20171018_bibliografija
Printaj ovu stranu

Promocija – Bosanskohercegovačka bibliografija

19 Oktobar 2017 Novosti 1084 Views

Promocija – „Bosanskohercegovačka bibliografija monografskih publikacija. 2013. NIZ A“ i „Bosanskohercegovačka bibliografija priloga u serijskim publikacijama. NIZ C, God. 14, Sv. 14“

19. oktobar 2017. godine

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, održana je promocija „Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. Niz A za 2013. godinu“ i „Bosanskohercegovačke bibliografije priloga u serijskim publikacijama. NIZ C, God. 14, Sv. 14.“

Promotori ovog broja bili su: dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prof. dr. Srebren Dizdar, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Dženana Tuzlak, viši bibliotekar i rukovodilac Odjela bibliografije i  Azra Smajić Gačević, magistrica Komparativne književnosti i bibliotekarstva i bibliograf periodike.

Dr. Ismet Ovčina, istakao je da se Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine bavi izdavačkom djelatnošću od svog osnivanja 1945. godine sa ciljem da informira i obrazuje stručne, bibliotečko-informacijske djelatnike o dostignućima u ovoj oblasti.

Jedan od osnovnih zadataka i obaveza koje kao nacionalna biblioteka NUBBiH redovno obavlja još od 1945. godine, jeste izrada i objavljivanje bosanskohercegovačke tekuće i retrospektivne bibliografije publikacija – knjiga, periodike i članaka. Stoga, značajan dio izdavačkog opusa Biblioteke čine bibliografije bosanskohercegovačke produkcije, naglasio je direktor  dr. Ismet Ovčina.

Prof. dr. Srebren Dizdar dao je potpunu podršku radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost izrade Bosanskohercegovačke bibliografije, ali i samog rada NUBBiH.

„Tokom vlastitog obrazovanja i istraživanja u mnogim svjetskim bibliotekama, shvatio sam kolika je važnost bibliografije koja predstavlja putokaz do tražene informacije.“

Tekuća bosanskohercegovačka bibliografija knjiga počela je sa izlaženjem 1953. godine, kada je štampana „Bosanskohercegovačka bibliografija knjiga i brošura 1945-1951“, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine redovno izrađuje i izdaje tekuću Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija od 1977. godine, kada je počela da se objavljuje „Bosansko-hercegovačka bibliografija knjige“ u godišnjim sveskama, saopštila je Dženana Tuzlak.

Bosanskohercegovačka bibliografija članaka u NUBBiH, također počinje da izlazi 1977. godine, a ove godine štampana je četrnaesta sveska, koju je izradila mr. Sonja Polimac. Bibliografija je rađena na osnovu vlastitog fonda i u skladu sa međunarodnim bibliografskim standardima i u elektronskom katalogu NUBBiH, u okviru sistema COBISS.BH. Ona sadrži priloge iz dvadesetak priznatih bh. časopisa iz društveno-humanističkih naučnih oblasti, naglasila je Azra Smajić Gačević.

O značaju izrade bibliografije detaljnije je govorila Dženana Tuzlak:

Značaj nacionalne bibliografije je višestruk. Ona ima informativnu vrijednost, jer je izvor informacija i saznanja iz svih oblasti ljudske djelatnosti jedne zemlje. Doprinosi razmjeni informacija na nacionalnom i međunarodnom nivou. Osnovni je vid očuvanja znanja o nacionalnom kulturnog blagu. Velika je pomoć naučnom radu jedne zemlje i afirmaciji njene kulture.

Iz nacionalne bibliografije se može vidjeti koje su privredne grane od interesa za zemlju u određenom razdoblju, koja je vladajuća društvena ili politička ideologija, kako je organizovan školski sistem, sa kojih se jezika najviše prevodi, za koja književna ili stručna djela postoji zanimanje i sl.

Nema bibliografija bez bibliotekara, odnosno bibliografa.

Rad na bibliografiji je najsloženiji bibliotečki posao, koji pored stručnog bibliotečkog i informacionog znanja zahtijeva istrajnost, preciznost, dosljednost, predanost poslu i profesionalnu etiku. Bez obzira na nedovoljno priznavanje bibliografskog rada, uvijek je prisutan osjećaj da radite nešto korisno za društvenu zajednicu, nešto što ostaje iza vas.

{gallery}20171018_bibliografija{/gallery}