×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Ambasador Republike Francuske posjetio NUBBiH

11 Januar 2018 Novosti 1142 Views

Danas su Nj.E. Guillaume Rousson, Ambasador Republike Francuske i Emmanuel Mouriez, Savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta,  posjetili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine i sastali se sa Dr. Ismetom Ovčina direktorom NUBBiH i saradnicima.

Dr. Ovčina je upoznao uvažene goste sa aktualnim stanjem u NUBBiH, naglašavajući posebno saradnju NUBBiH sa međunarodnom organizacijom ISSN, koja ima svoje sjedište u Parizu. S ponosom je predstavio: izdavačku produkciju NUBBiH;  izgradnju bibliotečkih kolekcija; Staru periodiku i Specijalne zbirke itd. Direktor NUBBiH je ukratko upoznao Ambasadora i sa neriješenim pravno-finansijskim statusom NUBBiH i ostalih šest institucija kulture kojima je Bosna i Hercegovina osnivač.

 

Nj.E. Guillaume Rousson se sa oduševljenjem odazvao pozivu da posjeti NUBBiH i ovom prigodom je pokazao zainteresiranost za saradnju sa NUBBiH, kroz moguće projekte, koji bi obuhvatali izložbe, književne večeri, eventualnu podršku izdavačkim projektima i sl.

Gosp. Emmanuel Mouriez, također je izrazio spremnost Ambasade, ali jednako tako i Francuskog Instituta u BiH, za saradnju u oblasti kulture i podršku u realizaciji projekata iz ove oblasti.

U obilasku najreprezentativnijih dijelova NUBBiH u kojima se čuva neprocjenjivo vrijedna kulturo-historijska baština BiH, Dr. Ovčina je predočio gostima Čitaonicu Stare periodike; Čitaonicu Specijalnih zbirki; Katalog; Centar za digitalizaciju; te Centar za restauraciju i konzervaciju bibliotečke građe.

Nj.E. Ambasador Rousson i gosp. Mouriez su izrazili poštovanje entuzijazmu kolektiva i postignućima, imajući u vidu uvjete u kojima djeluje ova institucija.

Na kraju posjete, NJ.E. Ambasador Rousson je u Knjizi utisaka, između ostaloga napisao da je za svaku zemlju kultura jako značajna. “... Zaštita kulturnog naslijeđa jedan je od prioriteta Republike Francuske, a u tom kontekstu zaštita i konzervacija knjige ima veliku važnost.“ 

Nj.E. ambasador Rousson je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Dr. Ovčina za ponovni susret u NUBBiH, koji bi mogao biti održan već sljedeći mjesec.