×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Dilberović uručila knjige univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH

09 Februar 2018 Novosti 1117 Views

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH predstavnicima javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH uručila 1.205 knjiga, a ujedno prisustvovala promociji knjige "Naučnici i rat“ Esada Zgodića, čije je štampanje podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

 

20180208120653 IMG 9967

- Nažalost, prilikom ovakvih svečanosti odaziv drugih institucija nije zadovoljavajući. Nauka se u BiH smatra velikom skupom investicijom, ali smatram da se obrazovanje i nauka svake države temelji ne samo na naučnim djelatnicima, nego i njihovom napretku koji se dalje reflektira kroz obrazovanje studenata - istakla je Dilberović.

Ukazala je da je Ministarstvo u proteklih šest godina doniralo više od 14.000 naučnih i stručnih izdanja s ciljem poboljšanja naučno-istraživačkog rada i ciklusa studiranja prema Bolonjskom procesu.  

- U okviru donacije poklonili smo knjige koje Ministarstvo samo izdaje s obzirom na to da ima i vlastitu izdavačku djelatnost. Pokušavamo da budemo u trendu, te pristupamo izradi literature o temama, koje osjetimo da su goruće u različitim naučnim oblastima - rekla je Dilberović.

Najavila je da se ove godine, otprilike u martu, izdavači u Federaciji mogu javiti na javni poziv pri kojem Ministarstvo otkupljuje prvenstveno naučnu literaturu. Od ove godine uvodi se još jedan program s namjerom da se pomogne izdavačima dajući inicijalna sredstva za izdavanje relevantne naučne i akademske literature.

Ministarstvo je podržalo štampanje knjige "Naučnici i rat; prilozi mirotvornoj politici“ Esada Zgodića, a koju je kao prvu u ovoj godini promovisala Nacionalna i univerzitetska biblioteka.

- Ova knjiga predstavlja odličnu stručnu literaturu za historiju i buduća pokoljenja. Rukopis je posebno vrijedan pažnje zbog toga što istražuje svijet odnosa između naučnika kao 'vladara istine' i rata kao istine ljudi - rekao je direktor NUBBiH Ismet Ovčina u svojstvu glavnog i odgovornog urednika knjige, čiji su recezenti profesori Fakulteta političkih nauka Izet Beridan i Nerzuk Ćurak.

Pišući ovo djelo Zgodić kaže da ga je zanimalo jedno pitanje koje se uopće ne raspravlja u savremenoj političkoj teoriji  - "Da li i u kojoj mjeri naučnici iz sfere prirodnomatematskih, medicinskih i drugih nedruštvenih nauka participiraju u tvorenju historije kao glavnice naroda?".

- Na taj način pokazao sam da postoje brojni naučnici koje sam nazvao demoni, varvari, luciferi koji su u pozadini etabliranih real politika bitno oblikovali promilitarističke ideje i proratne politike država i tako sudjelovali u prozvodnji rata i ratovanja – poručio je Zgodić o knjizi, koja afirmira brojne naučnike, koji su se deklarirali i radili kao humanisti i mirotvorci.

Pogledajte VIDEO