×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Ambasador Republike Irske u posjeti NUBBiH

06 Mart 2018 Novosti 1089 Views

Nj. E. Myles Geiran, ambasador Republike Irske, posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine gdje se susreo sa direktorom dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Dr. Ovčina je izrazio dobrodošlicu i uvaženog gosta ukratko upoznao sa historijatom i trenutnom situacijom u NUBBiH.

 

Sjedište ambasade Republike Irske je u Ljubljani, ali NJ.E. Myles Geiran, kao ambasador ima odgovornost i nadležnost i za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu NJ.E. je izrazio žaljenje da posljednjih godina BiH ne učestvuje u nominiranju za prestižnu nagradu International DUBLIN Literary Award, te je predložio direktoru NUBBiH da u saradnji sa bibliotekama u BiH koordinira nominaciju za 2019. godinu. Dr. Ovčina je u ime NUBBiH sa zadovoljstvom prihvatio ovaj poziv i izrazio spremnost na saradnju.

U kratkoj posjeti Odjeljenju periodike NJ.E. je kazao da je impresioniran zbirkama stare periodike i službenih publikacija koje je prezentirala Anja Mastilović, dipl. komparativistica i dipl. bibliotekarka.

Ovom prilikom dr. Ovčina je gospodinu ambasadoru Geiranu darovao nekoliko izdanja NUBBiH, među kojima i knjigu „Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH“, te je izrazio nadu da će NJ.E. ponovo doći u posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, a da će u međuvremenu biti ostvarena korespondencija s ciljem nominiranja najboljih knjiga iz Bosne i Hercegovine.